Wielerhaat

Ik hoeft eigenlijk niet te vragen waar het vandaan komt. Die wijdverbreide haat voor wielrenners. Ik heb zelf ook wel eens een keer last gehad van plaatsvervangende schaamte als er een groep wielrenners de fout in ging en zich de hele weg en alles daar omheen toe-eigent. Maar toch.

Teringlijers

Tsja, zo begon een Facebook bericht van enkele dagen gelden echt: “Wa een assosiale teringlijers die kut wielrenners die denken dat heel de weg van hun is en menen dat iedereen voor hun moeten wijken.” En daar bleef het helaas niet bij*.

  • Dat zijn allemaal fiets terroristen
  • Als er 1 mij duwd dan fietst hij nooit meer breek. ‘m. Z’n benen vieze Mongole gewoon met 130 erdoorheen feine allemaal van de weg opgelos
  • mee un spuitje bij de dierenarts voor die persoon. vies volk bha.
  • Denken dat alles voor hen is stok in hun wiel steken

En dit was nog maar een greep uit de vele opmerkingen en sommige logen er nog minder om dan deze voorbeelden. Onvoorstelbaar!

En als er dan iemand een weerwoord probeert te geven:

Wielrenners zijn ( op een paar na) allemaal asociaal en denken dat de weg voor hun is neer gelegt enorme rotlui.
Sorry met die uitspraak ben ik echt niet akkoord. Ben zelf een heel voorzichtige wielrenster en zou dit nooit doen!
De meeste wel !!

Nu was de aanleiding in deze begrijpelijk. Een kind was kennelijk van zijn fiets gereden en de daders waren doorgereden. Dat praat ik uiteraard niet goed, maar de haat die er meteen over al ons wielrenners wordt losgelaten en kennelijk ook bij mijn Facebook vrienden, anders had ik dat bericht immers niet gezien, is onvoorstelbaar triest.

Ommekeer

Ik zien het nog niet gebeuren dat dit sentiment, deze hetze tegen wielrenners plots gaat ophouden. Sterker nog, in mijn eerste jaar op de fiets, anderhalf jaar geleden, reed ik met mijn vrouw in een bos, op een fietspad, geen andere fietsers in de buurt en niet erg hard (minder dan de gemiddelde E-Bike die wij destijds nog niet voorbijkwamen), toen wij werden aangevlogen door een stel honden die los liepen. De ‘baasjes’ liepen in het bospad verderop. Geen last van ons dus, maar wij wel van hen, want ik ging onderuit.

Kregen we een scheldkanonnade over ons heen, “…wie we wel niet dachten dat we waren om zo hard te rijden. Het bos was er niet alleen voor ons!!” Volkomen verbouwereerd zijn we weer opgestapt en verder gereden. Ik had en heb er nog altijd geen woorden voor.

Dat is wat wij wielrenners dus over ons heen krijgen. Dat u het maar weet en natuurlijk zijn er malloten die geen rekening houden met anderen. Net als dat er idiote motorrijders zijn en stompzinnige vrachtwagenchauffeurs, of horkerige automobilisten die over een verdrijvingsvlak nog effe inhalen, maar dat maakt niet alle chauffeurs gestoord of andere ongepaste termen!

Smeekbede

Alstublieft mensen, denk eens na voor je weer reageert. Natuurlijk moet de betreffende fietser worden aangepakt, hard zelfs, dat vind ook 95% van alle wielrenners. Natuurlijk is die ene een eikel en hoort die niet in het verkeer en natuurlijk hoop ik dat het inmiddels weer goed gaat met het slachtoffer en zijn schaafwonden.

Maar alsjeblieft stop nu eens met alle wielrenners over een kam te scheren! Stop eens met alle wielrenners uit te maken voor alles wat maar denkbaar is! Stop om steeds maar weer die vooroordelen te gebruiken omdat één malloot zich niet beheerst!

Ik fiets, net als vele anderen voor mijn plezier en houdt me aan verkeersregels. Natuurlijk heb ik het makkelijker want ik fiets doorgaans alleen en dan ziet men mij kennelijk minder als bedreiging, maar toch. Laat ons ook gewoon van onze prachtige wegen genieten.

En eh …. mallotige andere wielrijders! Kap nu eens met die onzin. Gedraag je op de weg zoals iedereen en geef die andere malloten met dat korte lontje niet weer voer om hun ongenoegen weer luid en duidelijk over internet uit te braken!

* excuseer het taalgebruik, maar het zijn immers letterlijke citaten waar ik niets aan heb veranderd.

2 gedachten over “Wielerhaat

  1. Tja zo worden ook alle Marokkanen en Turken over één kam geschoren. We lijken veel te generaliseren. Vraag me af of dit een Nederlands trekje is. Misschien voortgekomen uit het poldermodel. Ik weet niet. Is een eerste gedachte die zo bij me opkomt nadat ik je tekst heb gelezen. Ik vind het altijd erg vervelend als dit gebeurt…

    1. Eens Manon. Het gaat misschien niet eens over die wielrenners, uitgezonderd de plaatser van het bericht wiens zoon van de fiets werd gereden, maar vooral lijkt het een uitlaatklep te zijn om maar over een willekeurige doelgroep te kunnen zeiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.