Mijn Haat-Liefde verhouding met Strava

Toen ik met fietsen begon, nu twee jaar geleden, Had ik al snel Strava in de smiezen. Jullie kennen het wel, die supergave app waarmee je fiets-, maar ook hardloop- en in mijn geval ook wandelprestaties vastlegt en bijhoudt.

Liefde

Het is leuk om met gelijkgestemden je fietsbelevenissen en -prestaties te delen dacht ik en daarnaast is het een drijfveer om je prestaties bij te houden en je eigen ontwikkeling te zien. Dat laatste is zeer zeker leuk en de app houdt keurig bij hoeveel kilometers per week en ook per jaar er wordt gefietst. Dus gebruik ik dat om trainingsdoelen te stellen. 120 km per week -vóór de Homeride- per week lukte uiteindelijk prima en dat liep zelfs aardig op.

Ook kun je aan verschillende uitdagingen meedoen, zoals de maandelijkse Gran Fondo; “Geen enkele maand is compleet zonder een lange rit. Volbreng deze uitdaging door minstens 100 kilometer te rijden tijdens één activiteit, zo snel of langzaam als je maar wilt.” En dat zijn mooie uitdagingen en trainingsdoelen.

Ook de Homeride zelf legde ik via Strava vast en dus staat er dan 250 kilometer genoteerd binnen 24 uur. Dat telt dan overigens weer niet voor die vermaledijde Gran Fondo. Het waren namelijk 3 etappes en niet 1 aaneengesloten rit.

Haat

Waarom dan niet alleen liefde voor de app?

Als je op je 54ste begint te fietsen kost dat energie, maar vooral je eigen ontwikkeling gaat traag. Ik had, zoals ik al eens meldde in 20 jaar niets aan sport gedaan en dat is wennen. Op zichzelf niets mis mee natuurlijk.

Maar dan kom je op Strava. Boordevol uiterst vriendelijke en positieve mensen, zonder enige twijfel. Wielrenners ook die je de ene ‘kudo’ (duimpje omhoog) na de andere geven. Maar het lijken wel allemaal profs, in mijn ogen dan hé.

Gemiddelden per rit van boven en soms zelfs vér boven de 30 kilometer. Ik heb met hangen en wurgen één ritje gehaald van maar liefst 28 kilometer per uur gemiddeld en toen was ik gesloopt.

En wat te denken van die Gran Fondo. Even een rit van 60 kilometer gemaakt (dat vond ik anderhalf jaar geleden nog een wereldreis) en dan is je ranking van die maand; plaats 147.310 en zelfs als ik een maand wel die 100 kilometer rit haal blijft het een ranking van 5 cijfers!

Kortom, zijn er geen Strava adepten die ook niet zo hard en zo veel fietsen? Een groepje vijftigers bijvoorbeeld, die allemaal tot de categorie amateur-liefhebbers (kan het minder?) behoren? Het is wat frustrerend als iedereen steeds maar verder en sneller gaat.

Buiten dat kun je mij er wel gewoon blijven tegenkomen, op dat Strava?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.