Afvallen met een stok achter de deur

Afvallen is voor vele landgenoten wenselijk. We zijn met z’n allen te zwaar en we weten dat eigenlijk ook best wel. Net zoals we weten dat het beter is om dat overgewicht niet met ons mee te dragen. Zo woog ikzelf ooit, voordat ik suikerpatiënt werd meer dan 100 kilo en je kunt je afvragen of dat er niet toe heeft bijgedragen dat ik al zo snel de ziekte ook kreeg? Wie zal het zeggen. Inmiddels weeg ik nog 87 kilo, maar dat is nog altijd wat te zwaar.

Het idee

Onlangs kwam bij mij enkele weken geleden het idee op, dat ik een stok achter de deur nodig heb om nog wat verder af te vallen. Vanaf het moment dat ik suikerziekte kreeg werd het noodzaak, vanaf het moment dat ik besloot de Homeride mee te gaan fietsen werd het realiteit. Ik verloor sinds 2 jaar dan ook 10 kilo, maar die laatste 5 a 7 kilo willen maar niet lukken.

Waarom dan niet het nuttige met het aangename combineren en mijn afvalrace publiek maken. Dat is pas een stok achter de deur, maar dan ook de verloren kilo’s koppelen aan sponsoren die daar geld voor doneren voor het goede doel? Win-Win dus.

Alleen ga je snel, samen kom je verder

Met bovenstaande uitgangspunt leek het me meteen ook geweldig om meer mensen in deze challenge te betrekken en dus plaatste ik al eens een oproep op Facebook en dat leidde al tot 8 medestanders. 8 personen die ook mee gaan doen, allen met hun eigen wens en insteek, allen om af te vallen.

Maar hoe mooi zou het zijn om nog veel meer medestanders te vinden. Als je dan toch al wil afvallen, of dat nu 2 of 20 kilo is, waarom dan niet samen met andere welwillende iets te zware medelanders. En waarom dan niet voor het goede doel om toch die stok achter de deur te hebben.

Aanmelden

Meld je aan bij mij. Hier bij dit bericht als reactie of gewoon via fred@treetops.nl en dan gaan we na de zomervakantie aan de slag. Eerst met het werven van je persoonlijke sponsors en én uiteraard met het afvallen.

 

De voorlopige spelregels*

 1. Natuurlijk is er geen dwang. Je bepaald zelf je doelen en deelt die met je eigen potentiële sponsoren. Of je nu 2 of 20 kilo als doel stelt, dat is geheel aan jezelf. Mij dunkt dat je de sponsoren wel dat doel mededeelt, dat kan namelijk nogal van invloed zijn op het bedrag dat ze per kilo sponsoren ?
 2. Je bepaald zelf of je die doelen ook openbaar wilt delen. Ik verkies dat wel te doen om potentiële sponsoren aan te trekken, maar ieder bepaald dat voor zichzelf.
 3. In een besloten Facebook groep wordt alleen onderling overlegd. Deze is niet openbaar dus kun je daar makkelijk met elkaar zaken afstemmen. Ik voeg alleen leden toe die deel gaan nemen of begeleiders.
 4. Een sponsor bepaald ook zelf wat hij per kilo betaalt. Ik stel me zo voor dat dit minimaal 2,- per kilo is (veel meer mag zeker), maar als je je “dochter van 7” (bij wijze van spreken) laat sponsoren dan is 0,50 cent ook prima natuurlijk. Wel vooraf afspreken.
 5. Negatieve bedragen worden niet betaald. Dus als je aankomt in plaats van afvalt, wat door omstandigheden zou kunnen, dan krijgen de sponsoren niets van jou.
 6. Bedragen worden uiteindelijk aan de Stichting Route286 betaald, van waar uit de financiën worden afgehandeld of direct naar de actie op de Homeride site 2019, of, als je er niet mee zit dat je afvalrace openbaar zichtbaar is, maken we op de Homeride site 2019 een actie aan voor jouzelf waarop donateurs/sponsoren direct hun bijdrage kunnen storten.
 7. We registreren samen wat de uitgangspunten zijn, houden dus ook de financiële score samen bij tussendoor om desgewenst nog meer sponsoren te binden en iedereen te betrekken.
 8. Ik ga voor de Homeride als goed doel en daarmee voor de Ronald McDonaldhuizen. Ik zal jullie niet dwingen datzelfde goede doel te kiezen, dat hoeft niet uiteraard. Je mag je eigen goede doel kiezen, maar hoe gaaf zou het zijn als we allemaal voor hetzelfde goede doel willen gaan.
 9. Start per direct. Als je in de vakantie afvalt immers wil je dat ook meetellen. Deelnemers mogen echter ook later instromen, maar hebben dan wat minder tijd.
 10. Einde en dus peildatum is dan 1 juni 2019 (of eerder als je dat zelf wenst), zodat we de zaak kunnen afronden voor het Goede Doel en ruimschoots voor de Homeride.
 11. Als de groep echt groot genoeg is, minimaal 10, dan gaan we ook op zoek naar vrijwillige adviseurs, het is immers voor het goede doel. Bijvoorbeeld een diëtiste die ons in de besloten groep, of juist op Facebook tips en tricks geeft om te helpen, of een Lifestylecoach die ons kan adviseren. Of een personal trainer die ons helpt, of ….
 12. Ik ben flexibel, dus suggesties als aanvulling of ter verbetering van de plannen zijn altijd van harte welkom

Overigens ik heb nog geen pakkende en lekker bekkende naam voor de actie dus ideeën zijn van harte welkom.

*de spelregels zijn een handleiding om tot afspraken te komen. Als je dat zelf, met je eigen sponsoren, op een andere manier wilt insteken, of als je, zoals 1 van de deelnemers ook meteen je eigen sponsor ben, prima het mag allemaal. Zo strikt zijn we uiteraard allemaal niet.

3 gedachten over “Afvallen met een stok achter de deur

 1. Hoi Fred,
  Je ambitie is ongetwijfeld vanuit goede intentie maar dit voelt zooo verkeerd. Juist door afvallen en daar een soort beloningssysteem aan te hangen stimuleer je totaal ongezond afvalgedrag. Wij (de collectieve bevolking met overgewicht) moeten juist gestimuleerd worden meer gezond te eten. Als het lichaam gevoed is hoeft het niet gevuld te worden. Afvallen is het gevolg van gezond eten en voldoende bewegen. En dat moet het uitgangspunt zijn. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat dieten op de lange termijn een averechts effect hebben op je gewicht en op je gezondheid. Bovendien is gezondheid zoveel meer is dan alleen maar gewicht. Dit soort acties is de wereld op z’n kop en ik betwijfel of het diurzaam zal bijdragen aan de door jou beoogde doelstelling.

  1. Dag Wendie, Ik ga er van uit dat ook jij met de beste bedoelingen mij vertelt dat mijn actie ‘zoooo verkeerd’ voelt. Ik heb het eens voorgelegd aan de 7 mensen die zich al uit mijn omgeving hadden aangemeld, maar hoewel ze je standpunt begrijpen voelt het voor hen juist uitermate goed en zien we ook geen enkele aanleiding om op basis van je reactie de actie te stoppen.
   De reacties waren dan ook dat de deelnemers zichzelf volwassen genoeg vonden om hier aan mee te doen en voor hen (en mij) gaat het veel verder dan alleen een dieet. Sterker nog, er komt geen dieet aan te pas.
   Je zegt zelf al; “Afvallen is het gevolg van gezond eten en voldoende bewegen.” en laat dat nu precies zijn waar wij allen voor gaan en die ‘stok achter de deur’ is niet meer dan een bijdrage voor een goed doel. Sterker nog, 1 van de deelnemers betaalt zichzelf voor dat goede doel zonder inmenging van donateurs.
   Wij gaan er dus gewoon voor en als het effe kan vinden we ook nog wel iemand die ons op professionele wijze hierin zelfs begeleidt.

   1. Maar voel je vooral vrij niet mee te doen uiteraard. We verplichten niemand om iets te doen wat ze niet aanstaat en al helemaal niet om mee te doen. Het is een vorm waarin we vooral elkaar willen motiveren om stappen te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *