MVO, maar dan anders

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, ofwel MVO. We hebben in ondernemersland er onze mond van vol. Terecht denk ik. Als ik alleen al kijk naar het “Boeien & Binden” van medewerkers dan ligt er al een uitdaging om te zorgen dat je als onderneming maatschappelijk verantwoord bezig bent. Dat kan met de juiste management aanpak al ruimte geven aan medewerkers om hun eigen rol te vinden en te pakken binnen de onderneming en daarover vast in mijn blogs nog wel eens wat meer. Ook dat is immers MVO.

Ook duurzaamheid is zo’n thema waar iedereen de mond van vol heeft en de aandacht wordt de laatste tijd wel heel erg naar juist dit onderwerp getrokken, maar mijn thema voor vandaag ligt wat dichter bij huis. Mijn onderwerp vandaag in relatie tot MVO is te vinden in de direct omgeving, in de rol die we als ondernemers moeten (want zo zie ik dat) hebben in ons eigen, vaak lokale maatschappelijke werkveld.

Vrijwilligers gezocht

Ik zou graag eens de aandacht willen vestigen op een lokaal of wellicht regionaal probleem. Steeds vaker worden we geconfronteerd met de zoektocht naar vrijwilligers. Vrijwilligers voor evenementen, vrijwilligers voor een straatfeest, vrijwilligers bij de lokale voetbalclub. Ouders geven steeds vaker niet thuis als de vraag wordt gesteld en lokale initiatieven en activiteiten bloedden langzaam dood.

Een net zo groot probleem is het wanneer we op zoek gaan naar bestuurders. Mensen die naast hun werk en naast hun vrije tijdsbestedingen ook nog verantwoordelijkheid willen en durven nemen (en kom nu niet met de dooddoener dat er geen tijd voor is, want die tijd was er 10 of 15 jaar geleden net zo min) en een bestuur van willekeurig welke organisatie dan ook mee in te vullen.

Sponsoring zonder geld

Wat heeft het bovenstaande nu met MVO te maken vragen sommige zich nu af. Zij die zich dat niet afvragen zijn waarschijnlijk al (erg) actief in het verenigingsleven of andere organisaties. ALLES! Zeg ik u. Als ondernemers en de bij ons werkende collega’s kunnen we juist superveel betekenen in het ondersteunen van organisaties en verenigingen bij het oplossen en invullen van deze vraagstukken.

Hoe gaaf is het als je als bedrijf een halve dag kunt meehelpen om organisaties te ondersteunen bij het invullen van vrijwillige taken. Ik noem wat voorbeelden. Hoe gaaf is het om;

  • als groenbedrijf een keer de handen uit de mouwen te steken en de lokale buurtvereniging te ondersteunen bij het aanpakken van de tuintjes van de leden van de vereniging die dat zelf niet meer kunnen.
  • Als taxibedrijf het lokale g-elftal naar hun uitwedstrijden te rijden tegen niets meer dan de kosten van de brandstof.
  • Als schildersbedrijf een paar dagen te ondersteunen bij het schilderen van het lokale buurthuis

En zo is er voor vrijwel elk bedrijf wel een activiteit te vinden die past bij waar jullie toch al goed in zijn. Dat heet Sponsoring in Natura en daar komt (vrijwel) geen geld bij kijken en daarbij levert het de organisatie vaak nog veel meer op dan een geldbedrag dat voor hetzelfde doel moet worden ingezet. Maatschappelijker Verantwoorder dan dit wordt het niet.

Bestuurders gezocht!

Wat ook prima in te vullen is vanuit het bedrijfsleven en ook dat mag je als ondernemer zeker als MVO bestempelen, is het invullen van bestuursfuncties. Niets werkt beter dan ondernemers deels besturen laten invullen. Ondernemers brengen namelijk een berg kennis en bagage met zich mee, waar elke organisatie wel iets aan heeft.

Zo mag je van ondernemers verwachten dat:

  • Zij organisatorisch aardig hun mannetje of vrouwtje staan. Dat is nu eenmaal een vaardigheid die hoort bij ondernemen.
  • Zij een (zeer) uitgebreid netwerk meenemen waar ook de organisatie zijn voordeel mee kan doen.
  • Zij vaak zeer specifieke kennis meenemen welke ingezet kan worden in de vereniging. We kennen allemaal wel de penningmeester die in het dagelijks leven ook met financiën bezig is.
  • Zij gewend zijn ergens de schouders onder te zetten en proactief zullen bijdragen in de opbouw van het bestuur, maar nog veel meer van de organisatie.

Voor ondernemers geld uiteraard ook dat ze er hun eigen netwerk mee kunnen uitbreiden en op peil kunnen brengen en dus snijd het mes aan twee kanten. Door je bedrijf in deze vorm aan een organisatie te verbinden ben je uiteraard ook maatschappelijk Verantwoord bezig, zeker als je de beide ook echt weet te combineren en dat durft uit te dragen. Als bestuurder en actieve sponsor bijvoorbeeld van de lokale wielerwedstrijd.

Een uitdaging voor je!

Ook onze stichting (Stichting Fluffy Rabbit) kampt met bovengenoemde uitdagingen. Ook wij hebben enig gebrek aan vrijwilligers, maar vooral aan goede bestuurders en commissieleden. Bestuurders en commissieleden die vrijwillige en vrijblijvend niet met elkaar verwarren, want ook dat blijkt een wijdverbreid misverstand en een constante uitdaging.

Onze stichting is in het leven geroepen om de Ronald McDonaldhuizen te ondersteunen en dat doen we door mee te doen met vele teams aan de HomeSport Events. Bekijk de sites voor meer informatie.

Wij zoeken nog (vooral jonge) ondernemende mensen die hun bijdrage ook als MVO aan een stichting zoals die van ons willen geven. Mensen die hun tijd en deels hun bedrijf willen inzetten om voor dit geweldige doel van waarde te zijn en daarmee hun MVO doelstellingen op wel heel fijne wijze ingevuld weten.

We zoeken nog diverse rollen als bestuurder of commissielid dus inzetbaar ben je eigenlijk altijd wel. Dus laat je eens van je beste kant zien en maak die MVO doelstellingen snel waar maar als dat niet bij onze Stichting is, dan kan dat ook prima op andere locaties bij ander organisaties. Pak je verantwoordelijkheid dus en ga aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *