Waarom ontsla je hem niet gewoon?

Het zijn van die opmerkingen die je niet snel vergeet, zeker als je, net als ik, kiest voor een onconventionele aanpak tijdens de crisis van 2012.

In een eerdere post vertelde ik hoe we bij Treetops iedereen aan boord hielden zonder écht iemand te ontslaan. Als je die gemist hebt, kun je mijn post van 20 augustus natuurlijk nog gewoon teruglezen.

Niemand gaat verloren voor het team

We kozen destijds voor een radicale stap: iedereen werd ontslagen, maar direct daarna namen we iedereen weer aan voor 65% van hun oorspronkelijke uren. Hierdoor hadden we zes maanden later nog steeds ons volledige team, en wel weer voor 100% van de tijd waarvoor ze oorspronkelijk waren aangenomen.

Maar eerlijk? Dit ging niet zonder slag of stoot. Hoewel ik nog steeds volledig achter deze beslissing sta, was het geen gemakkelijke weg. Wat me toen duidelijk werd, is hoe snel mensen in crisistijd egoïstisch kunnen worden, zonder oog te hebben voor het grotere geheel.

Egoïsme of zelfbescherming?

Zelfs in een organisatie waar we zo democratisch mogelijk proberen te werken, loopt niet alles op rolletjes. Zo kreeg ik op een gegeven moment de vraag: “Waarom ontsla je hem niet gewoon? Hij heeft toch maar een tijdelijk contract?”

Dat raakte me.

Het contrast werd extra duidelijk toen een andere collega aangaf hoe bijzonder hij het vond dat hij, ondanks zijn tijdelijke contract, mocht blijven. En deze zelfde collega leidde kort daarna een van de grootste en mooiste projecten die we ooit bij Treetops hebben gerealiseerd.

Iedereen was er uiteindelijk blij mee, en ik misschien nog wel het meest.

Crisis haalt van alles boven

Crisistijd haalt niet altijd het beste in mensen naar boven. Dat besef kwam hard aan, en ik moet toegeven dat ik dat niet had zien aankomen.

Ja, misschien ben ik soms wat naïef. Maar ik weet dat er ook ondernemers zijn die in soortgelijke situaties wél het beste uit hun medewerkers zagen komen.

In een organisatie waar de medewerkers centraal staan, gaat niet alles zoals je hoopt. Zou ik nu iets anders doen?

Nee, niet echt.

Misschien zou ik de communicatie anders aanpakken, maar ik weet nu ook dat er altijd weerstand zal zijn, wat je ook doet.

Zekerheden? Die bestaan niet, behalve dan dat je altijd onverwachte wendingen en verrassingen kunt verwachten.

#treetops #crisismanagement #leiderschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *