Stuitte je ooit op een titel als deze die je direct aansprak? Een titel die beloftevol meer informatie zegt te zullen geven over werkgeluk?

Dat overkwam mij recent, getriggerd door een post die beloofde het geheim van ‘Aantoonbaar Werkgeluk’ te onthullen.

Vol verwachting klikte ik, om slechts te ontdekken dat achter deze verleidelijke façade niet meer schuilging dan een verkooppitch voor ICT-oplossingen.

Als iemand die hartstochtelijk betrokken is bij het bevorderen van het werkgeluk onder mijn collega’s (ja, collega’s, niet ‘medewerkers’), voel ik me altijd aangetrokken tot inhoud die dit onderwerp verkent. Een afknapper om te zien dat dit niets meer dan een lokkertje was.

Toch eerst maar eens even wat bronnen geraadpleegd. Immers, ik kan me heel goed vergissen natuurlijk. Misschien heb ik wel oogkleppen op.

Maar gelukkig, ik vergiste me niet. Waar ik ook kijk, nergens vind ik ICT als de bepalende factor voor werkgeluk terug.

Op de site van workjoy.nl (workjoy.nl/10-factoren-voor-werkgeluk/) stellen de schrijvers van een artikel het volgende vast: “Werkgeluk voor het gros van de werknemers komt voort uit een vaste set factoren.” En vervolgens stellen ze 10 factoren (in willekeurige volgorde) vast die het werkgeluk beïnvloeden.

Dat zijn: Waardering, respect, plezier, uitdaging, groei en perspectief, de eigen impact, persoonlijke ontwikkeling, zelfstandigheid, collega’s en werkomgeving.

Ah, zeg je dan, staat hij er toch tussen. Want ICT hoort bij werkomgeving. Nou … niet echt. Hier wordt toch vooral bedoeld de omgeving waarin je werkt. “Is de werkomgeving niet stimulerend, stressvol of zelfs deprimerend? Dan heeft dat voor veel mensen een aanzienlijke invloed op het werkgeluk.”

Ook op de site van Metronieuws (metronieuws.nl/geld-carriere/2021/09/factoren-werkgeluk/) werd het item werkgeluk in factoren uiteen gerafeld. Daar kwam men op 4 factoren en die kennen we als allemaal wel als de 4 P’s. Purpose, People, Progress en Positivity. Weer geen ICT dus. 

Dit leidt tot de vraag: overschatten we de impact van technologische oplossingen op ons professioneel welzijn?

In ons bedrijf hechten we in ieder geval meer waarde aan deze fundamentele principes en blijft ICT ‘slechts’ een ondersteunende rol spelen.

Maar misschien zie jij dit anders?

Hoe belangrijk is ICT werkelijk voor jouw werkgeluk, vergeleken met factoren als persoonlijke groei, waardering en een positieve werkomgeving?

De fotografie is van Leonie Voets – Imaging People

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *