Ondernemer krijgt opslag van eigen medewerkers!

Opslag krijgen dat gebeurt iedereen toch elk keer aan het begin van het nieuwe jaar? Al is het maar een indexering die dit jaar voor vrijwel iedereen zeer de moeite waard is.

Jazeker gebeurt dat; opslag krijgen aan het begin van het nieuwe jaar! Maar hoe vaak komt het voor dat je als ondernemer opslag krijgt van je eigen medewerkers!? Ik denk eerlijk gezegd dat er maar weinig ondernemers zijn die dat kunnen zeggen.

Waar komt dat vandaan?

Om mijn intro in de juiste context te plaatsen is het handig dat ik je vertel dat mijn bedrijf (Treetops) zich al sinds 2009 organisatorisch aan het omvormen is. Volgens de zienswijze van Ricardo Semler naar een democratische organisatie. De Belgische managementadviseur Frederic Laloux noemt dat Cyane organisaties.

Eén van de stappen die dat met zich meebrengt -en dat is een belangrijke en grote stap- is de vrijgave van de salarissen. De arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden waren al langer te beïnvloeden door de collega’s, maar dat geldt sinds eind vorig jaar ook voor de salarissen.

Het is in ons land niet gebruikelijk dat we weten wat de buurman verdient, laat staan je eigen collega. Het is nog minder gebruikelijk dat je er rechtstreeks invloed op hebt. Dat de medewerkers zelf bepalen wat ze zouden moeten verdienen. Ik leg dat concept in een ander blog nog wel eens uit.

Voorstellen uitwerken

Waar het nu vooral om gaat is dat, om met elkaar weer de nieuwe salarissen voor 2023 vast te stellen, alle collega’s -en ook ikzelf- een voorstel hebben uitgewerkt. Hierin wordt door ieder individu beschreven waarom en hoeveel salarisverhoging men zou moeten krijgen. Dat is allemaal geweldig onderbouwd;

  • Met benchmarks van marktconforme functies en wat daar dan verdient werd.
  • Er wordt gespiegeld aan Cao’s en bijbehorende functiegroepen en schalen en
  • Er wordt gekeken naar de eigen groei.

Ik doe zelf ook mee in dat traject en dien mijn voorstel ter bespreking in de groep in. Daar wordt ik zeer verrast. Mijn collega’s namelijk (vroeger omschreven als mijn medewerkers) geven me namelijk terug dat ze vinden dat ik ‘mezelf tekort doe’!

Kun je je voorstellen dat je als ondernemer van je eigen medewerkers te horen krijgt dat ze vinden dat je gewoon wat meer zou moeten verdienen? Nee toch. Dat komt ook voor mij als een complete verrassing.

Toch worden vrijwel alle voorstellen gehonoreerd en bij mij dus met die extra verhoging die mij was toebedeeld door mijn eigen medewerkers. Gaaf toch!

Ondernemer krijgt opslag van eigen medewerkers” dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *