Democratisch Ondernemen – What’s in a name.

Ik gebruik, als ik uitleg hoe ons bedrijf georganiseerd is, regelmatig de term: ‘Democratisch Ondernemen.’ Ondanks dat ik weet dat deze term de lading niet dekt.

We zijn geen club van ‘de meeste stemmen gelden’, noch een organisatie waar we op het kratje gaan staan om onze mening te berde te brengen en dan proberen zoveel mogelijk voorstanders voor een idee te winnen. Zo werkt het bij ons simpelweg niet.

En toch gebruik ik het. Uit luiheid denk ik (want te complex om snel even uit te leggen), of om te voorkomen dat ik in een te gedetailleerde uitleg verzeild raak waarvan ik dan weer denk dat niemand daarop zit te wachten.

Cyane organisaties en ‘zelfsturende organisaties’.

Cyaan; zo noemt Frederic Laloux ons soort organisaties in zijn Management bestseller: ‘Reinventing Organizations’, maar daar kun je als buitenstaande wellicht nog veel minder mee.

Gelukkig heeft Frederic Laloux daar wel iets aan gedaan en kun je in deze video zijn uitleg in het Nederlands horen, Zie de link.

Zoals jullie in één van mijn vorige post hebben kunnen lezen is wat wij hebben neergezet zeker géén zelfsturende organisatie en ook is er geen sprake van zelfsturende teams, hoewel Laloux het daar dan weer wel over heeft in zijn uitleg.

De Consent methode

Om tot besluiten te komen maken wij bij Treetops gebruik van de Consent methode, maar om dat nu een ‘consent organisatie’ te noemen klopt ook niet helemaal. Maar deze methode is wel de manier waarop binnen Treetops actief invloed kan uitoefenen op de arbeidsvoorwaarden, de bedrijfsvoering, etc.

Ik zal in een volgende post zeker nog uit leggen hoe wij de consent methode inzetten om tot besluiten te komen en welke stappen dan nodig zijn om dat te bewerkstelligen, maar als iemand mij aan de passende en juiste naam kan helpen voor een organisatie als die van ons, dan houdt ik me aanbevolen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *