Liever geen eigen verantwoordelijkheid!

Als ondernemer sta ik steeds weer voor de uitdaging om mijn team te motiveren. Hierbij heb ik een onconventionele visie. Een visie die helaas nog lang niet bij veel bedrijven is doorgevoerd.

Sterker nog, ik ken er maar weinig die hebben gedaan wat wij al jaren geleden deden: Medewerkers hun eigen verantwoordelijkheid laten nemen op alle gebieden binnen het bedrijf. Veel ondernemers voelen zich al snel op de tenen getrapt als ik vaststel dat ze hun medewerkers geen eigen verantwoordelijkheid gunnen.

“Dat doe ik wel! Ze krijgen alle verantwoordelijkheid in hun werk!”

Ja precies. In hun werk. Ze mogen als vakman verantwoordelijkheid nemen in waar ze goed in zijn. Logisch want veel werknemers zijn nu eenmaal beter in de uitvoering van hun vak dan de ‘baas’. Dat geldt voor mij zeer zeker ook.

Maar waarom dan beperken tot hun eigen vakgebied? Waarom kom ik er dan achter, als ik doorvraag dat die verantwoordelijkheid ophoudt bij de randen van dat vakgebied.

·       Een nieuwe leaseauto: daar gaat de directeur over!
·       Een vrije dag nemen: Dat bepaald de teamchef!
·       Een training volgen: daar gaat HR over!
·       Mijn salaris verhogen: daar moet iedereen uit het management eerst iets van vinden!

Alsof het pubers zijn die zelf plots die verantwoordelijkheid nog niet aan kunnen. Thuis wel alle verantwoordelijkheid nemen, over; een huis kopen, kinderen opvoeden, emigreren, adoptie, mantelzorg, of welk beladen of minder beladen onderwerp dan ook.

Daar nemen we allemaal die verantwoordelijkheid als vanzelfsprekend. Maar op het werk laten we een groot deel van die capaciteiten noodgedwongen thuis.

“Ja. Jij hebt makkelijk praten.” krijg ik dan terug “Jij hebt allemaal goed opgeleide medewerkers in dienst.” Daarmee nog even de minder opgeleide medemens ook meteen maar even in een hokje geplaatst. Niet eens pubers; kleuters dit keer.

Een traditionele aanpak kan echt wel efficiënt zijn hoor, maar het negeert een cruciaal aspect van de menselijke motivatie: het verlangen naar autonomie, naar betrokkenheid en dus het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

In onze aanpak worden werknemers aangemoedigd om mee te denken, besluiten en verantwoordelijkheid te nemen voor hun werk én alle arbeidsvoorwaarden! Dit leidt tot een cultuur waarin iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt.

Ik moet de eerste medewerker nog tegen komen die daar bezwaar tegen heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *